Film Babbels

Cyrano (2021)

Cyrano (2021, geregisseerd door Joe Wright) is een musical gebaseerd op het originele toneelstuk “Cyrano de Bergerac” geschreven door Edmond Rostand in 1897. Het verhaal gaat over Cyrano de Bergerac, een briljant zwaardvechter, dichter en ook nog uiterst bedreven in het verbaal steekspel. Hij is overtuigd dat hij vanwege zijn uiterlijk (in het originele toneelstuk vanwege zijn lange neus, hier vanwege zijn kleine postuur) het meisje van zijn dromen nooit zal krijgen en heeft haar daarom nooit blijk gegeven van zijn gevoelens. Wanneer Roxanne verliefd wordt op Christian, een soldaat in Cyrano’s regiment, besluit Cyrano de niet welsprekende jongen te helpen haar hart te veroveren door brieven in zijn naam aan Roxanne te schrijven.

Prachtig decor begeleid door saaie compositie…

Laten we beginnen met de sets, muziek en choreografie. De kostuums en aankleding van de set waren perfect voor het klassieke verhaal van Cyrano, elke scene is tot in de kleine details uitgewerkt en gecompositioneerd: Siciliaanse straten waar alles rijkelijk in gouden tonen versierd is, een balkon waar zelfs Romeo en Juliët jaloers op zouden zijn en een slagveld-scene die perfect de moedeloosheid van een oorlog weergeeft. En als decor je ding niet is heb je 800 handgemaakte Oscar genomineerde kostuums om bij weg te zwijmelen. Levendige kleuren, volumineuze silhouetten en elke hoofdrolspeler een garderobe die via een rijk kleuren palette hun levenspositie en karakter weggeeft.

Helaas werden het decor en de kostuums tenietgedaan door de vrij saaie muziek. De nummers leken allemaal op dezelfde toon door te dreunen, het voelde allemaal redelijk verveeld en zelfs zeurderig, een beetje monotoon. En dan had je tussen de kwelende liedjes door een achtergrond deuntje wat gedurende de film constant doorspeelde, echt de hele tijd. Gaf het gevoel dat je in een lift staat en in plaats van de ping die je doet opschrikken bij een nieuwe verdieping is het de start van het volgende nummer.

Er was voor mij wel één nummer wat er uitsprong: “Heaven is Wherever I Fall”. Dit nummer wordt gezongen door de soldaten op het slagveld voor ze hun dood ingestuurd worden op het slagveld. Het gaat over de imperfecties van liefde en hoe deze niet uitmaken als je echt van iemand houdt, om welke reden en wat voor manier dan ook. De songtekst vatte heel simpel complexiteit van liefde samen, het bleef echt in mijn hoofd hangen. En het was ook het enige nummer waar de toon van ALLE andere nummers WEL goed bij paste.

Haley Bennett als Roxanne

The Proud, the Vain and the Dummy…

Nu is Cyrano gebaseerd op een klassiek toneelstuk, dus het kan heel goed zijn dat er toen ook al geen karakterbouw of achtergrondinformatie in zat. Maar in een film uit 2021 verwacht ik toch wat meer… ik ben iemand die graag meegroeit met een karakter, de motivatie wil zien. Maar behalve de bizarre liefdesdriehoek was er niet veel te beleven…

Door het gebrek aan achtergrondinformatie lijken de karakters erg oppervlakkig; Cyrano is te trots, Roxanne is te ijdel en naïef en Christian is te dom om dit van hun te zien. Punt.

Het klassieke liefdesverhaal van een verliefde man die zichzelf niet goed genoeg vindt voor de vrouw van zijn dromen vertaald niet goed naar de film. Sterker nog ik vond Cyrano zelfs een beetje een zelfingenomen bullebak in plaats van een hopeloze romanticus… neem bijvoorbeeld de openingsscene: Cyrano onderbreekt een toneelstuk en jaagt een blijkbaar beroemde acteur op neerbuigende en ronduit gemene manier uit het theater, met als enige reden dat hij de acteur irritant vond. Terwijl hij dit doet dwaalt zijn blik steeds naar de toekijkende Roxanne om te zien of ze wel onder de indruk is van zijn gevatte rotopmerkingen. Ik kreeg meer het beeld van een onzekere schooljongen die met een grote bek probeert indruk maken op populaire meisjes dan het beeld van een wel besproken, verkeerd begrepen man die smacht naar zijn onbereikbare liefde.

Ik laat de beslissing aan jou….

Luister, de film zag er prachtig uit, de kostuums waren mooi en als musicals echt je ding zijn zal je Cyrano vast waarderen. Ik kan hier niks mee, maar dat is meer een persoonlijke voorkeur dan dat ik het echt een slechte film kan noemen, dus deze is aan jou om te beoordelen.

Regisseur: Joe Wright

Eén reactie

  • Gaia

    Ik ga jou erop vertrouwen!!
    Ook al ben ik stiekem wel benieuwd naar hoe Peter Dinklage het in een musical doet 😉