Daan's Babbels

Waarom columns schrijven? Daarom columns schrijven!

- Opdracht voor 'Blogs en Columns Schrijven' cursus, Vertel je docent waarom je deze cursus volgt. 

Weet jij nog welke film je leven veranderde? Of welke films, moet ik eigenlijk zeggen, want als je van films houdt is het er nooit maar één! Ik weet hem nog goed; “The Secret of NIMH” (1982) deze film schudde iets wakker waardoor ik ineens heel anders naar films ging kijken, het was niet zomaar een sprookje, het was een verhaal met diepte. Een echt avontuur met een plot, spanning, humor en een duistere ondertoon. Ik keek niet langer alleen maar naar de mooie plaatjes; ik keek naar details, zocht het achterliggende verhaal, wilde de motivatie van karakters achterhalen. En zo zijn er over de jaren heen veel films geweest (een te lange lijst om hier te vermelden) die me lieten denken, me nieuwe inzichten gaven, me vermaakten! En soms films die me lieten razen om hun slechtheid, hun middelmatigheid of hun totale gebrek aan originaliteit.

En denk nou niet dat ik nooit iets anders doe dan films kijken, want ik lees ook veel, ik teken, ik klei en ik sport graag buiten. Maar Movies! Motion Pictures! Film! Cinema! Ja, die is echt mijn passie! En met goede reden, wie houdt er nou niet van films? Films kunnen je in 2 uur tijd iets nieuws leren, over de wereld, geschiedenis of over historische figuren. Films kunnen je hele wereldbeeld veranderen, je verbinden met mensen, ze kunnen je dingen laten voelen die je nooit gedacht had te voelen en ze kunnen je opvrolijken, deprimeren, bang maken en ontroeren.

“I have to return some videotapes.”

Patrick Bateman, American Psycho

Ik heb jarenlang gebabbeld over films, mijn mening te pas en te oppas gespuid, films aangeraden en opgedrongen. Maar het werd tijd om meer te doen, ik wil niet meer alleen maar praten over films, ik wil erover schrijven. Films tot in de kleinste puntjes uitpluizen en anderen laten zien waarom een bepaalde film zo geweldig is of juist zo ontzettend slecht! Dus met een arsenaal aan filmquotes, een steeds langer wordende lijst van films die ik nog wil kijken en abonnementen op Netflix, Disney+ en de Vue bioscoop heb ik mijn eigen site opgezet waar ik voortaan mijn persoonlijke obsessie helemaal los kan laten gaan. En om mijn artikelen en recensies nog beter te maken vond ik het tijd om (na al drie andere cursussen) nog een schrijfcursus te doen, maar nu specifiek voor Blogs en Columns schrijven, slim he?

“Haven’t you ever noticed that life is like a series of movies?”

Matthew Quick, The Silver Linings Playbook

Reacties uitgeschakeld voor Waarom columns schrijven? Daarom columns schrijven!