Film Babbels

Jurassic World: Dominion (2022)

Na een lange vermoeiende dag besloot ik mezelf te trakteren op een filmpje en zag tot mijn verbazing dat Jurassic World: Dominion nog steeds draaide. Interesseerde me niet heel veel maar er draaide niets anders en stiekem was ik wel benieuwd wat er zo goed was aan het script dat ze de originele cast ervoor hadden weten te strikken. Helaas was deze vraag niet beantwoord aan het einde van de film.

De film bestond uit 2 plotlijnen: het plot met Chris Pratt en Bryce Dallas Howard, van wie de karakters de halve wereld over moeten om hun gekidnapte dochter te vinden. Dit gaat gepaard met actiescenes, ondergrondse groeperingen die dinosaurussen redden of juist uitbuiten, en het blootleggen van de corruptie achter een dinosaurusreservaat, welke wordt geleid door een Elon Musk-achtige zakenman en een team van God complex-lijdende wetenschappers.

Het tweede plotlijn, met in de hoofdrollen o.a. Sam Neill, Laura Dern en Jeff Goldblum, is vrij zwak en lijkt alleen in leven geroepen te zijn om mensen door middel van nostalgie naar de bioscoop te lokken.

De plotlijnen worden door een serie arbitraire toevalligheden samengevoegd in de 3de acte…

Dochter ontvoerd? Geen zorgen, je hebt vrienden gestationeerd in precies de goede landen en divisies die jou binnen no time voor de deur van de kidnappers neerzetten.

Dochter doorgegeven aan een andere partij? Geen probleem, een stoere smokkelaarster heeft heel toevallig de overdracht gezien en is bereid je, om geen enkele aanduidbare reden en met gevaar voor eigen leven, naar haar toe te brengen. Daar aangekomen zal ze je zelfs helpen haar te redden uit de klauwen van corrupte zakenlieden en enorme vleesetende dinosaurussen.

Nog niet makkelijk genoeg? Dan zorgen we dat de karakters van het andere plot tegelijk met jullie op de eindlocatie aankomen en zij zullen helpen alles tot een van nostalgie druipend einde te brengen.

Hoe we dit doen? We gaan je doodgooien met hints naar Jurassic Park (1993)! En dan ben ik zeer schappelijk als ik zeg “hints” want eigenlijk zijn het gewoon gekopieerde scenes. Zo zien we o.a. de scene waarin John Hammond bij Ellie Sattler en Ian Grant in de tent komt, de dood van Dennis Nedry en de afleidingsmanoeuvre van Ian Malcolm bij de T-rex terug in een (nauwelijks van origineel te onderscheiden) nieuw jasje.

Al met al dus qua verhaal geen aanrader.
Maar hej, als dit niet zo belangrijk is voor je en je wil gewoon wat loze actie met dinosaurussen, wat let je?

Eén reactie

  • Gaia

    Yeah, they really need to do better, it should have been so much cooler with the old cast and classic to build off of!!